Geschiedenis

Noord-Holland heeft een rijke geschiedenis. De eeuwige strijd tegen het water speelt hier onder andere een belangrijke rol in. Dit heeft voor veel historische gebeurtenissen gezorgd, zoals de watersnoodramp in Waterland in 1916, de drooglegging van het Haarlemmermeer en het aanleggen van de Afsluitdijk.

Boek nu uw vakantievilla

Ook de Russisch-Engelse invasie en de Tweede Wereldoorlog hebben hun sporen in Noord-Holland achtergelaten. Lees op Oneindig Noord-Holland de verborgen verhalen over de geschiedenis van Noord-Holland.

De havensteden in West-Friesland speelden een grote rol in de geschiedenis van de(inter)nationale handelsvaart van Noord-Holland. In september 2010 werd in het West-Fries Archief het oudste aandeel van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) gevonden. Het was in 1606 uitgegeven door de VOC-kamer in Enkhuizen.

West-Friesland stak ver uit in de Zuiderzee. Door zijn gunstige ligging kon het zich richten op de overzeese handel. Medemblik, Hoorn en Enkhuizen ontwikkelden zich al snel tot internationale havensteden. Dat gebeurde al ver voor de oprichting van de VOC. Al in 1310 werd een Medemblikker gesignaleerd in Engelse wateren. In 1427 haalden vier Hoornse schepen zout uit de Franse Baai van Bourgneuf. In het West-Friese Blokker, nabij Hoorn, gaven de Beatles op 6 juni 1964 hun enige optreden in Nederland.

In veilinghal ‘Op hoop van zegen’, waar normaal groenten en fruit werden geveild. Een onverwachte plek. Reguliere concertzalen wilden de Beatles, steevast ‘De Duivels’ bijgenaamd, niet hebben. En ook al duurden hun twee concerten niet langer dan 25 minuten, het spektakel bezit voor altijd een magische glans in de geschiedenis van West-Friesland.

Aanbiedingen