Natuur in Andijk

In Andijk zijn er 2 grote natuurgebieden: De Vooroever en het Streekbos. De Vooroever begint op 1 kilometer vanaf Vakantiepark IJsselhof en loopt door tot Medemblik. Het Streekbos vind u op de grens met de gemeente Enkhuizen. De gebieden bieden elk wat wils. Zo kunt u er heerlijk wandelen, fietsen, en genieten van de dieren en de natuur.

De Vooroever

De Vooroever
Natuurgebied de Vooroever is een praktisch aaneengesloten gebied dat ligt tussen Medemblik en Andijk. Vanaf IJsselhof loopt u in 20 minuten naar de Vooroever. De Vooroever is ook uitstekend met de auto bereikbaar en het parkeren is gratis.  Over de dijk loopt u tussen de weilanden en dit waterrijke natuurgebied door. Er is een aalscholver broedkolonie en er zijn tientallen broedende water- en moerasvogels. Ook biedt het natuurgebied een rustplaats aan vogels die voedsel zoeken in het IJsselmeer. In de trektijd en in de winter zijn er soms duizenden eenden te zien. Een wandelpad vanaf het parkeerterrein bij de Koopmanspolder voert u naar een vogel uitkijkpunt. In dit natuurgebied komen wel zo’n 250 verschillende vogels voor!

De Koopmanspolder

De Koopmanspolder in Andijk is een deel van de Vooroever. De polder van 16 hectare heeft een grootse verandering ondergaan. Een stuk alledaags buitendijks grasland is veranderd in een fraai samenspel van natuur, water, landschapskunst, cultuur(historie) en recreatie.Voor vogelaars is de Koopmanspolder een waar vogeleldorado. Na het verhogen van het waterpeil kwamen duizenden vogels af op het ondergelopen land. Er zijn al bijzondere exemplaren zoals de kemphaan en de pijlstaart gesignaleerd. Drie maanden per jaar (15 juli tot 15 oktober) kunt u via een schelpenpad naar het hart van de draaikolk lopen. Honden zijn in de polder niet toegestaan.

Het Streekbos

Het Streekbos
Het 73 hectare grote Streekbos is in 1978 aangelegd. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Een deel van het Streekbos is onttrokken aan het polderwater en speciaal ingericht om de groei van water- en oeverplanten meer kansen te geven. U zult ook in andere delen van het Streekbos steeds meer inheemse soorten planten en dieren waarnemen, zoals het prachtige ijsvogeltje.

Bekijk de vakantiehuisjes

Aanbiedingen