November 2024

November 2024

Evenementen & tips voor de maand november.

November

Evenementen November

Lezing over Zonsverduisteringen

In deze lezing wordt ingegaan op eclipsen in het algemeen en de eclips van 20 april 2023 in Australië in het bijzonder. Maar ook komen de sterrenkundige bijzonderheden van Australië aan bod. Voor verdere informatie klik hier.

Lichtjesavond Stoommachinemuseum Medembliklichtjesavond stoommachinemuseum medemblik

Zaterdag 4 november 18.00 tot 22.00 uur                                               

Op zaterdag 4 november sluit het Stoommachinemuseum het stoomseizoen traditioneel af met een spetterende finale. Het monumentale stoomgemaal uit 1869 is feeëriek en omgetoverd tot 'lichtkasteel' dat al van verre te zien is in de duisternis.

Sinterklaasintocht & Lichtjesavond Medemblik 2023

Zaterdag 18 november 17.00 tot 20.00 uur

De feestelijk verlichte pakjesboot stoomt zaterdagmiddag 18 november rond 17.15 uur de Oosterhaven binnen met Sinterklaas en heel veel Pieten. Het wordt een sfeervolle lichtjesintocht. Aan alle kinderen de oproep om met een lampion of een ander lichtje naar de haven te komen. Vanaf 16.45 uur start het fantastische programma met spetterende optredens en spektakel op de haven.

Koekmijters versieren in het Bakkerijmuseum

18 november tot en met 5 december elke dinsdag tot met zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Tijdens de Sinterklaasperiode kunnen de kinderen een koekmijter versieren in het Bakkerijmuseum. De kinderen krijgen allemaal een kleine mijter welke ze met glazuur en kleine snoepjes kunnen decoreren.
Inbegrepen in de entreeprijs, reserveren is niet nodig.

Intocht Sinterklaas Hoorn

Zaterdag 18 november 11.00 tot 18.00 uur

De jaarlijkse intocht van Sint Nicolaas is een feest voor jong en oud! De aankomst per stoomboot in de historische haven, het ontvangst op de Roode Steen en aansluitend het grote Sinterklaasfeest in de binnenstad belooft weer een onvergetelijke dag vol gezelligheid!

Sinterklaas intocht Enkhuizen

Zaterdag 18 november meert de stoomboot af in de prachtige haven van Enkhuizen. Aan boord Sint Nicolaas met zijn complete pietenlegioen. Zij worden gepast ontvangen op het bordes van het Snouck van Loosenhuis en nemen uitgebreid de tijd om iedereen te verwelkomen. Daarna volgt een feestelijke rondgang door de binnenstad. De optocht eindigt bij het stadhuis aan de Breedstraat.

Kasteel van Sinterklaas

Zondag 19,- zaterdag 25,- zondag 26 november, zaterdag 2 en zondag 3 december van 11.00 tot 16.00 uur

Sinterklaas logeert ook dit jaar weer in Kasteel Radboud. Het kasteel is helemaal in stijl versierd én je kunt naar zijn slaapkamer! Sinterklaas zelf is hard aan het werk, maar in het weekend is hij thuis. Kom je gezellig langs? Dan kun je meteen de Pieten helpen om alle pakjes te vinden in het kasteel, als een echte Speurpiet. En zoals altijd maken de Pieten er weer een dolle boel van!

Tip: Reserveer vooraf je museumtickets, zodat je zeker weet dat je naar binnen kunt.

Pietendorp - Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Pietendorp ZuiderzeemuseumOp zaterdag 25 nov., zondag 26 nov. en zondag 3 december

Danspieten, Bakpieten, Sportpieten en Fanfarapieten... ze zijn allemaal van de partij tijdens Pietendorp in het Zuiderzeemuseum. Meer dan 150 Pieten nemen hun intrek in het buitenmuseum. Klik hier voor meer informatie.

Het Eendenmuseum Andijk

Zondag 26 november 10.00 tot 17.00 uur.

Een museum leuk voor jong en oud! In het Eendenmuseum vind je een schat aan geschiedenis van het wereldberoemde autovoertuig: de eend! In dit museum treft jouw oog een grote verzamelijk van eenden. Uniek én zeldzaam.

Elke laatste zondag van de maand geopend. 

Fabel - waar gebeurd

Tot en met 7 januari 2024

Fabelachtige wezens ontmoeten? Nadat hij zich netjes heeft voorgesteld neemt een Sammeltje van Wieringen je mee door de tentoonstelling. Kom alles te weten over de Zuiderzeemeermin, de Draak van Stavoren, de Boezehappert, Tien-ton-elfrib en de Zeeridder. Deze volksverhalen uit de regio blijken opvallend veel te lijken op volksverhalen uit andere culturen. Iedereen zal hier dus wat in herkennen! Kom kijken en laat je meevoeren in de wondere wereld van fabels... Klik hier voor meer informatie.

Wonen in Iconen - Ontdek het West-Friese landschap op de fiets

20 april 2022 tot en met 31 december 2023

Wonen in Iconen is een nieuwe prachtige vierdelige luisterroute middels een podcast, door het West-Friese landschap. Met oog voor niet alleen het water en het groen, maar bovenal voor al die bijzondere gebouwen die het landschap markeren en bijzondere verhalen vertellen zo oud als het landschap zelf.

Markten November

Iedere maandag
Markt in Medemblik
Tijd: 13.00 uur – 17.00 uur
Locatie: Nieuwstraat

Iedere woensdag
Markt in Andijk
Tijd: 13.00 uur – 17.00 uur
Locatie: André Voltenplein /Middenweg 

Markt in Enkhuizen
Tijd: 09.00 uur – 16.00 uur
Locatie: Westerstraat

Iedere donderdag
Markt in Stede Broec
Tijd: 09.00 uur – 16.00 uur
Locatie: De Middend 2 in Bovenkarspel

Iedere vrijdag
Markt in Hoogkarspel
Tijd: 09.00 uur – 15.00 uur
Locatie: Raadhuisplein

Markt in Wognum
Tijd: 10.00 uur – 17.00 uur
Locatie: Winkelcentrum De Boogerd

Iedere zaterdag
Markt in Hoorn
Tijd: 09.00 uur – 17.00 uur
Locatie: binnenstad