Stoommachinemuseum

Het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik is dé plaats om te ontdekken wat water en vuur teweeg kunnen brengen! Kom langs en ontdek hoe James Watt’s werelduitvinding werkt.

Bekijk de vakantiehuisjes

Het Nederlands Stoommachinemuseum houdt de geschiedenis van zowel het gemaal de“Vier Noorder Koggen” alsmede de ontwikkeling en betekenis van stoommachines levend. De originele pompen en een groot aantal prachtige machines, die bijna allemaal op stoom kunnen draaien, geven een mooi tijdsbeeld weer. Stoom was belangrijk en stoom is belangrijk in ons dagelijks leven.

Dinsdag t/m zondag open van 10 uur tot 17 uur. Kijk op de evenementenkalender voor de evenementen en extra activiteiten.

Tijdens de schoolvakanties is het museum zeven dagen per week open én onder stoom.

Het museum is goed toegankelijk voor rolstoelen.

Aanbiedingen

Baggermolen ‘Vooruit’ Virtueel van buiten en van binnen!

Baggermolen ‘Vooruit’ Virtueel van buiten en van binnen!

Medemblik- Het Nederlands Stoommachinemuseum berichtte in het afgelopen jaar geregeld over de laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland. Deze baggermolen van de firma Krikke uit Heerenveen werd na een halve eeuw baggeren in 1991 uit de vaart genomen. In 2005 kwam de ‘Vooruit’ met baggerbak in de museumhaven van het Stoommachinemuseum te liggen. Er werd sindsdien geschuurd, geschilderd, gelast, de ketel en machines werden schoongemaakt, gereviseerd, gerestaureerd en op veiligheid gekeurd. Dankzij de grote inzet van vrijwilligers werd de ‘Vooruit’ niet alleen behouden, maar zelfs weer onder stoom gebracht. In 2009 was het zover: de ketel werd opgestookt en langzaam kwamen de emmers die op tal van locaties in Nederland bagger van de waterbodem hadden geschept, na 18 jaar weer knarsend in beweging. Sindsdien is op stoomdagen de baggermolen van buiten, van binnen én in beweging te bewonderen.

Op 4 juni 2020 werd de ‘Vooruit’ voor een grondige restauratie van o.a. het onderwaterschip uit de museumhaven getild. Door coronamaatregelen werd dit niet het publieksevenement dat het NSM voor ogen had. Slechts een handjevol mensen kon het lichten van de baggermolen bijwonen. Terug in de museumhaven konden bezoekers helaas nog niet benedendeks ontvangen worden, om besmetting van publiek en vrijwilligers in de krappe ruimten en doorgangen te voorkomen.

Dit betekende niet ‘einde verhaal bezoek baggermolen’, maar het begin van een nieuw, virtueel hoofdstuk. Een corona-gerelateerde subsidie van de Samenwerkende Maritieme Fondsen stelde de vrijwilligers van de baggermolenploeg namelijk in staat om samen met Omni VR uit Reeuwijk vier virtuele producten voor verschillende doelgroepen te ontwikkelen waarin de verworven kennis werd geborgd. Drie virtuele presentaties van de baggermolen zijn te vinden op de webpagina ‘NSM Virtueel’. Naast de 360° video en de virtuele tour is er voor kinderen een tour met opdrachten gemaakt. Presentatie vier is een e-learningmodule over de bediening van de baggermolen. Deze is uitsluitend voor (aspirant-) vrijwilligers van het NSM met een wachtwoord toegankelijk.

Met dank aan de Samenwerkende Maritieme Fondsen, Omni VR en álle vrijwilligers en medewerkers van het NSM en bedrijven die zich in het verleden voor de ‘Vooruit’ hebben ingezet, presenteert het NSM met trots de ‘Vooruit’ virtueel. Maar niets is leuker dan het museum in het echt te bezoeken en de machines met eigen ogen in werking te zien! Vanaf 9 juni is het zover. Musea mogen de deuren weer openen, u bent van harte welkom.

info