Voor ieder wat wils

Natuurgebieden

Ontdek de prachtige natuurgebieden in Andijk: de Vooroever en het Streekbos. Je kunt hier mooie wandelingen en fietstochten maken. Ook erg leuk voor de plant-, vogel- en dierliefhebbers. 

De Vooroever

Natuurgebied de Vooroever is een praktisch aaneengesloten gebied dat tussen Medemblik en Andijk ligt. Vanaf Villavakantiepark IJsselhof loop je in 20 minuten naar de Vooroever. De Vooroever is met de auto bereikbaar en parkeren is gratis. 

Je vindt hier een Aalscholver broedkolonie en er zijn tientallen broedende water- en moerasvogels. Ook biedt het natuurgebied een rustplaats aan vogels die voedsel zoeken in het IJsselmeer. In de trektijd en in de winter zijn er soms duizenden eenden te zien. Een wandelpad vanaf het parkeerterrein bij de Koopmanspolder voert u naar een vogel uitkijkpunt. In dit natuurgebied komen wel zo’n 250 verschillende vogels voor!

Het Streekbos

Het Streekbos is in 1978 aangelegd en is 73 hectare groot. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Een deel van het Streekbos is onttrokken aan het polderwater en speciaal ingericht om de groei van water- en oeverplanten meer kansen te geven. Je zult ook in andere delen van het Streekbos steeds meer inheemse soorten planten en dieren waarnemen, zoals het prachtige ijsvogeltje.